Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki in zakaj jih spletna stran potrebuje

Piškotki HTTP – znani tudi kot spletni piškotki, piškotki brskalnika ali preprosto samo piškotki – so majhni koščki podatkov, poslani s spletnega strežnika v brskalnik uporabnika.

Čeprav je odvisno od tega, kako spletno mesto ali aplikacija uporablja piškotke, bo uporabnikov spletni brskalnik običajno shranil piškotek, poslan s strežnika, kot način za ohranitev trajnih informacij o uporabniku tudi po tem, ko zapusti dano spletno mesto. Primeri vrste informacij, ki jih piškotek lahko hrani, vključujejo podatke za prijavo uporabnika, izdelke, ki so jih dali v nakupovalni voziček, ali njegove uporabniške nastavitve in preference.

Piškotki so sestavljeni iz imena in vrednosti. Na primer, piškotek, ki se uporablja za upravljanje sej, ima lahko ime, kot je usr_session, in strežnik lahko samodejno ustvari edinstven ID seje kot vrednost tega piškotka. Poleg tega imajo piškotki lahko po želji enega ali več dodatnih parov ime-vrednost, ki definirajo določene atribute, kot je potek piškotka ali različne varnostne nastavitve.

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj

Sejni piškotek
Nujen za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin. Ta piškotek skrbi za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotek se izbriše, ko uporabnik odide s spletne strani.

Spletna košarica piškotek
S tem piškotkom ohranjamo vsebino košarice, tudi ko zaprete brskalnik in naslednjič odprete. Vsebina košarice v samem piškotku ni razvidna.

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.